Tuesday, May 4, 2010

Eksplorasi Ilmu & Budaya di Negeri di Bawah Bayu || 28 April - 4 Mei 2010

Saat aku published post ni aku dah balik ke semenanjung pun..
tapi saja nak kongsi cerita time gi Sabah tu..
sbg salah sorang biro program, aku bertanggungjawab nk pastikan suma program berjalan lancar.
kebanyakan tmpat lawatan kat Sabah aku yang atur..
tp, atas bantuan Flovia gak sbb dh dia mmg org Sabah...

.....the story begin.....
[gmbar nanti2 la aku upload].. ;)

28 || April || 2010 (Rabu)

time ni adalah saat2 genting nak kena submit report SA2.. aku dh siapkan bahagian aku, then past to my project manager for final editing...
then, 3:30pm bas dah tunggu nak gerak ke LCCT..
first flight jam 6:30pm., aku naik second flight kul 9.25pm.
actually ni first time aku nak merasa naik flight..
rasa excited pun ada.. hehe
sampai je kat LCCT suma dh ready posing. biasa la suma sensitive ngan kamera..
time nak masuk, ada gak membe yang sangkut kat beg, so, kena la hantar masuk kargo.,
asa gak yang trnsfer kat beg org lain..,

lbh kurang 9:15pm dh leh naik flight...
yang bestnya time nak masuk flight tu,
ada pramugari yang cumil2 tunggu depan pintu masuk.. tambah2 excited la.. haha ;)
then, everything goes smooth smpai la mendarat kat KKIA terminal 2..
kalau tak silap kul 12:13am smpai.. tu la saat pertama aku menjejakkan kaki kat Sabah.
Alhamdulillah, tercapai gak hasrat nak gi Sabah..

pas check out., tunggu bas dr UiTM Sabah dtg ambik.
pakcik yang bawak bas tu nama dia en. Saiman..
1st impression pakcik mmg ok tak macam certain pemandu2 bas kat shah alam.. huhu

dah sampai kat UiTM Sabah, sia[ ada sekeretariat yang tunggu
diorang la yg bawak tunjuk bilik..
then, end kat situ., program cont. nexr day lak..




29 || April || 2010 (Khamis)

masa kat Sabah tak sama ngan semenanjung.,
kul 6:00am dh cerah mcm kul 9 kat semenanjung.. that's the biggest different between Sabah ngan Semenanjung

first destination hari ni., kitorang melawat kat YAYASAN SABAH.
aku yang deal ngan diorang ni., diorang sangat welcome kitorang..
ingat lagi time tu, kalau ikut appoinment kul 8:30am
tapi
kitorang baru on the way time tu, pegawai dari Yayasan Sabah tu siap kol aku tanya kat mana
kalau kat semenanjung susah nak jumpa organisasi yg mcm tu.. huhu
then, bila dh sampai, siap ada 3 orang awek2 cun yang sambut kitorang
nama2 mereka aku sudah lupa la.. sory..
then, mereka2 itu bawak kitorang gi tingkat 19 [tak pasti tul ke tak] bangunan Yayasan Sabah tu tuk taklimat..
before taklimat diorang bagi kitorang b'fst dulu., tak aspect pun., tapi dalam hati, Alhamdulillah, murah rezeki aku., perut mmg dh tgh lapar time tu., apa lagi., baham la apa yg disediakan.. hehe
dh habis taklimat, mereka2 itu bawak kitorg g restoran ap ntah kat tingkat 18
tmpat ni berpusing., leh nampak sekitar kawasan KK.. dh mcm muzium padi kat Kedah lak.
tp, tmpat ni lagi best sbb leh tgk pemandangan live bukan gambaq.. hehe

seketika pastu., mereka2 itu bawak kami gi melawat kat
perpustakaan penyelidikan Yayasan Sabah lak...
lagi skali diorang sediakan minuman utk kitorang.., baik sungguh org2 Sabah.,, thanx...

..PETANG lak..

kitorang gi Unit Kemajuan IT Negeri, Wisma Bandaran Sabah..
kat sini kitorang jumpa pn Symphrosa ngan pn Yulin
kitorang diberi taklimat kat bilik broadband, tingkat 13 bangunan Wisma Bandaran tu..
kebanyakan kawan2 suma dh ngantuk.. en Fadhil siap tertido time pn sym bagi taklimat. opsss.
pas taklimat, kitorang dapat makan lagi.. Alhamdulillah,. mmg murah rezeki kitorang hari tu..
lawatan akademik tuk hari tu dh habs...

on the way nak balik tu., kitorang singgah kat Tanjung Aru.
kat situ kitorang dapat tgk matahari terbenam. mmg cantik.,
dapat jalan kat pantai., mmg best ar..
tapau dinner kat sini gak., aku order nasi goreng seafood, pas siap., aku pun bukak la tgk.,
nasi tu 'sepesen' [sama] je mcm nasi yg aku makan sehari sblm tu., mmg org Sabah msk mcm tu kot.. huhu.. ;)

pastu, kitorang suma balik ke UiTM Sabah tuk rehat2kan kaki yg dh penat jalan...
sok nye banyak lagi tmpat yg nk pi.. hehe


30 || April || 2010 (Jumaat)

pagi ni kitorang UMS... first destination Perpustakaan diorang
kitorang dibawa ke bilik mesyuarat kat level3., department Koleksi Perdana..
time jalan masuk je dh rasa teruja., library diorang mmg cantik..

then, Librarian Cik Rubina bagi taklimat kat kitorang.. lagi 2 org Librarian yang ada sama aku terlupa sudah nama mereka.. tapi, tq sbb sambut kitorang..
bla bla bla bla..... Cik Rubina tu crita pasal library tu., kitorang suma dengarla ngan penuh kusyuknye...

seketika kemudian....

dh hbs taklimat.. hehe [sukeee]
Cik Rubina bg tau " kami ada sediakan sedikit jamuan untuk kamu., jemput la jgn malu2 ye "
Dlm hati ku berkata., Alhamdulillah.. murah lagi rezeki aku hari ni.. ;)
taklimat sudah
makan pun sudah
then, kitorang dibwa melawat ke sekitar library..
antara tmpat yg kitorang tgk - Koleksi Nobel diorang.. tmpat dia mmg cantik, nampak eksklusif..
pastu kitorang gi diorang punya MegaLAB...
yg menarik kat megalab diorang ni., diorang asa 500 buah PC utk student,
confirm tak yag beratur nak guna., dh la tu., sorang pelajag limit masa sampai 5 jam, kalau takde org lain yang nak pakai., lagi lama la leh stay kat lab tu.. mcm best je kan..
kalau la PTAR ada mcm tu.. ;)

2nd destinasi kitorang kat UMS tu, kitorang gi Gallery & Muzium UMS
time ni mmg kitorang dh lewat gila., mana taknye, appointment kul 10 am., tapi kul 11:30 baru kitorang sampai sbb lama sangat kat perpustakaan.. huhu..

dah jalan2, posing2, snap2 gambar kat gallery n muzium tu, kitorang pun blah.. sbb ofis pun dh nk tutup ., tengah hari sudahhh....

then, kitorang gi lunch kat foodcourt UMS.,
yang menariknya ada SOTO BANJAR kt situ., aku tak rasa pun, tp, rasa terharu lak sbb leh dapat soto banjar kat Sabah., maklumla, aku ni kan keturunan Banjarian..hehe
habis sudah di UMS..


PETANG tu kitorang gi Kampung Budaya Monsopiad lak..
tmpat ni mmg best banyak benda pasal Sabah yang kitorang blajar kat sini., antaranya traditional game diorang., traditional dance and many more..

banyak benda yang jadi kat sini., kitoran yang gi je tau., and only us,, hehe

kat sini gak saudara SHUKOR || Saudari AIIN & HUDA || dh makan ULAT MULONG eeeeeeeeeeeeeeeeeee.... geli gak tgk., tapi TAHNIAH kat mereka2 ni sbb dh berjaya makn.. ;)

banyak lagi aktiviti yang kitorang buat kat sini....... nanti la aku upload gambar2 tu ye.. ;)


Before balik UiTM Sabah tuk rest., kitorang singgah kat ANJUNG SELERA for dinner
tmpat ni mcm kat Kuala Perlis pun ada., makan tepi laut..
order..order..order..order..order...order...
makan..makan..makan..makan..makan..makan..
last2 time nak bayar terkejut beruk pun ada.. mana taknya., total makan RM213.00
jap2.... korang jgn terkejut lebih2 lak.,
total tu bukan aku makan sorang., kirotang makan buffet la..
|| aku || mus || huda || wany || syuhadah || mar || ijan || fadh || shukor ||
nama2 kat atas ni la yang terlibat sama dalam agenda makan2 dan order2 time tu.. heh
tapi., mmg puas hati ar makan., sampai tak habs.. opss...
antara yg kitorang makan-
Ikan Kerapu & Siakap masak Sweet n Sour || sotong goreng tepung || tomyam || baby kailan || kerang bakar ||
apa pun Alhamdulillah Syukur sbb diberi peluang menikmati makanan2 tu.. ;)
habis sudah hari ni punya agenda..



1 || Mei || 2010 (Sabtu)

...today is ShoPPIng time...

bangun je pagi aku trus wat check list apa yang nak dibeli., maklumla., dh tua2 ni takut lupa.
first priority barang yang dikirim oleh my family then baru pkir nak beli apa utk org yang disayangi & teman2 di semnanjung.. utk aku??,... ntah le.. huhu

1st place kitorang gi Sutera Herbal.. kat sini ada festival kraftangan Sabah.. kebetulan time kitorang gi ni ada festival ni., kitorang dapat tau pun drpd staff kat yayasan Sabah hari tu..

kat sini ada pameran kraftangan ngan lain2 produk Sabah such as Coklat, kuih cincin and many more....
at 1st place, aku beli kuih cincin ngan coffee Sabah utk my mum, my dad di kampung...

the day continue.... then, kitorang gi WISMA MERDEKA
kat sini tak de apa pun yang menarik sbb shopping complex ni lebih kurang PKNS S.Alam je..
dh bring sangat kitorang ke jenjalan kat Metrojaya lak..
kitorang yg dimaksudkan ialah (aku||mar||wany||nurul||ijan||fadh)
tmpat ni baru je di bukak., so, tk banyak kedai pun lagi.
yang menariknya aku buat2 perak gi cuba "eye treatment" yg Permata Hijrah puna produk
kat semenanjung aku tak try pun.. huhu...
dah penat memusing kat sini., kitorang gi mengisi perut kat foorcourt metrojaya ni..
view kat foodcourt cantik, dapat tgk laut time makan..

seketika pastu., boring datang menjelma.. kitorng pun go la main place for shopping which is Pasar Filiphine / pasar kraftangan..

excited sudahhhh...

sampai je trus tawar-menawar harga.. macam2 aku shopping kat sini antaranya :
Ikan Terubuk || Ikan Keropok || Kuih Cincin || Mutiara || Bruch || Gelang || T-Shirt || Souvenir dh macam2 lagi.. tak ingat sudahhhh

time malam mmg happening., ada pasar malam... aku smpat makan kat pasar malam tu.,
makanan mmg murah... yg bestnya aku order mee goreng., then, time dia hantar mmg terkejut tgk sbb punya la banyak... mcm tuk 3 org mkn..

penat sudah... kitorang pun tunggu la bas nak balik ke UiTM Sabah for rehat2 kaki2 yg dh lenguh berjalan seharian. mana taknya., dari 9 am sampai 9 pm jalan. huhu..
penat tu perkara kedua., yang penting mmg best.... enjoy!!!...




2 || Mei || 2010 (Ahad)

hari ni lain sikit sbb kami akan menginap kat Kirams' Village, Mesilau [salah satu daerah Kundasang]

planning kat Mesilau tu nak buat BBQ.. so, before bertolak ke sana kitorang konon2nya nak singgah kat pasar besar KK.. tp, apakan daya keadaa tak mengizinkan snn jem yang sangat truk., then, kitorang tukar plan., kitorang gi pasar kat TUARAN, sbb nk pi Kundasang mmg melalui tmpat tu..
dh sampai kat pekan TUARAN, aku || mus || yogie || im and the most important person Flovia
gi shoping brg2 bbq., yang lain2 ada yang tlg gi pasaraye beli bahan perap., ada yang tungu kat dlm bas ja..

ayam || sotong || ikan || udang
tu la menu kitorang tuk bbq mlm nanti.., excited dh rasa time tu...

dh setel shoping brg2 bbq, kitorang pun gerak la balik ke bas, on the way tu singgah jap pasar pagi nak beli makanan...
sampai kat satu kedai tu, aku tertarik ngan nasi dia sbb bungkus dalam daun keladi.,
aku pun tanya la apa tu., orang tu cakap nasi... dengan confident aku cakap nak 2 ye makcik..
pastu makcik tu cakap, RM1.00.. aikkk.. murahnye.
heran seketika.. aku pun tanya la., nasi tu lauk apa., makcik tu cakap nasi tu takde lauk.,., nasi manis... aku dh ragu2., then, tukar plan., aku beli nasi lemak ngan nasik yang bungkus ngan daun keladi tu sata ja..

pastu., terus balik ke bas and ready to go to Kundasang..
nak pi kundasang it takes about 2 hours.. dlm perjalann tu perut dh bunyi., aku pun bukak la daun nasi daun keladi yang dh beli kat Tuaran td., dh excited nk makan., aku tgk rupanya benda tu bukan nasi., TAPAI la... huhu tertipu sudah.. actually bukan la niat makcik tu nak tipu aku., just masalah komunikasi..

aku ni mmg tak berapa nak minat ngan Tapai., so, passing je la kat teman2 yg lain.
nasib la aky beli nasi lemak., kalau tak kebuluran aku.. hehe..

dah makan., layan muvie lak dalam bas.. sambil layan muvie., aku pun terlena sampai la kat Kundasang....

mula2 aku ingat bas leh masuk sampai kat kirams' village tu., tapi, menympang sama skali.,
kitorang kena tunggu van lak datang ambik nak ke tmpat tu... huhu

kali ni mmg adventure.. bukan apa., dh la nak pi tmpat tu jalan dia curam., naik lak van yang tak berapa nak sihat.. huhu.. seram sejuk dibuatnya..

finally sampai gak kat Kirams' Village tu... kepenatan dan kecuakan naik van akhirnya berbaloi pas tgk tmpat penginapan tu..
mmg cantik.... penuh ngan bunga2., udara nyaman., sejuk., dh mcm kat switzerland lak ransanya... hehe...

pas semua dh selamat sampai., kitorang pun check in la masuk challet yg ada tu..
lelaki ditempatkan kat CABBAGE [nama rmh]

rehat2 jap.. [aku siap tertido lagi.. hehe ]

pastu suma dh membusykan diri ngan preparation tul BBQ mlm tu.,
ada yang setelkan ikan., udang, ayam, sotong..
dgn blur2 baru bangun tu aku buat bahan tuk perap ayam...

ikan , sotong ngan udang Kak yan ngan Kak Ja yang setelkan..
mus, im, hones tlg bakar kayu arang tuk panggang nanti..

rasa mcm family lak.. mmg best., ngan environment yg sejuk lak..


mlm tu aku bertugas sbg PEMBAKAR yg setia.. hehe.,
sambil2 tunggu makanan siap., yang lain2 pun apa lagi ambil peluang yg ada tuk berKARAOKE.

seketika pas tu., AIIN dgn bangganya panggil aku yang tgh bakar udang ni gi nyanyi..
aku ni dh la tak reti nyanyi, suara lak tak sedap.. tapi, layan je la...
lagu yg aku nyanyi [lagi jiwa lagu cinta by mawi n m.nasir]

dh pekena satu lagu rasa mcm best lak., nak nyanyi lagi.. hehe..
pastu aku pun melalak la ikut orang lain nyanyi...
mlm tu kitorang nyanyi sampai adik yang jaga tu dh nak tutup kedau dah.. hehe


>>
before tidoq, a few of us plan nak gi jenjalan kat sekitar kawasan tu... tapi., gi jalan kejap je sbb ada masalah teknikal.. hehe ;)
semua pun malas nak tido lagi., kitorang pun buat la "special session"
antara kita2 je.. yang involve time tu
aku || bibah a.k.a huda || shukor || flovia || hanis || habil || ijan || wany || nurul ||
dh mcm sesi meluah perasaan pun ada.. yang bestnya., semua open.. luahkan je ap yang dirasa
the most important this is
"what happen at Kirams' Village will only be there" that is the promise between us.. i hope so. ;)

habis tuk hari tu... suma pun balik tidoq.. tak payah pakai kipas or air cond pun.. mmg sjuk tmpat tu..



3 || Mei || 2010 (Isnin)

program diteruskan...
pagi ni kitorang dh check out dr Kirams' Villlage.. aku antara yang naik first trip ke Kundasang dari Mesilau naik Van yang tak berapa nak sihat tu..
sementara tunggu yang lain2 tu., sempat lagi kitorang gi melawat ke
KUNDASANG WAR MEMORIAL
tmpat ni tuk peringatan mereka2 yang terlibat masa zaman perang dulu
tuk melengkapkan agenda., kitorang pose la bergambar dalam war memorial tu.. ;)

then., bila suma dah sampau kat Kundasang., kitorang pun naik bas beramai2 ke
National Park [Kaki Gunung Kinabalu]
tmpat ni mmg cantik.. kitorang jalan kaki masuk kedalam sambil menukmati udara yang nyaman n segar... again., tmpat ni pun sejuk..
after a few hours.. kitorang gerak ke next destination which is the last destination..

PORING HOT SPRING
dari National Park., it takes about 1 hour..
tmpat ni sebenarnye tmpat mandi air panas.. hehe
dh smapi kat sini., ada yang mandi, and ada yang rendam kaki je..
aku pun tak mau lepaskan peluang., join the party le... mandi manda bersama.. ;)

time tu dh kul 4:30pm.. tuk faktor keselamatan, kitorang kena turun balik b4 kul 5:00
so, suma pun pakat2 tukar baju...

then., 5:30pm baru bas gerak meninggalkan Hot Spring tu utk balik ke UiTM Sabah.
masa on the way nak balik tu kabus sangat tebal.,
seram pun ada.. bukan apa., jalan pun tak nampak...
apa pun kitorang selamat turun n sampai di UiTM Sabah..
Alhamdulillah.



4 || Mei || 2010 (Khamis)

hari ni ialah hari last kitorang kat Sabah for this visit
lbh kurang kul 8:43am kitorang gerak meninggalkan UiTM Sabah ke Airport..
sedih || terharu || semua2 la perasaan ada.,
maklumla., ntah bila dapat ke Sabah lagi especially ngan teman2 mcm kali ni..

then, kitorang trus check in sbb dh lewat.. kali ni aku naik first round punya flight
10:55 am
then.. finally kitorang slmat sampai kat LCCT lbh kurang kul 1.20pm..
sementara nak tunggu second round punya flight., aku pun menikmati hidangan lunch kat McD ngan Bibah..

lbh kurank kul 4:00 baru bas sampai., and kitorang pun gerak balik ke UiTM Puncak Perdana.


habis sudah program
"Eksplorasi Ilmu & Budaya di Negeri di Bawah Bayu"

----------------------------------------------------------------------------------------------


actually banyak lagi yang aku tak cerita kat sini
biarla suma tu jadi kenangan aku n kenangan bersama kami2 yang pi Sabah tu..

to all my friends., aku minta maap bebanyak la kalau ada buat salah sepanjang kita berada di Sabah..

akhir kata

"simpan la semua memori kita di Sabah sbg kenagan terindah"

wassalam



5 comments:

Shukoq said...

waaa aku nk wat dia nk wat.p delete cpt sblm aku ptong lemak hang..haha

deus X machina said...

sumandak untuk aku mana

Dato' Roy said...

TanSri - hng punya lain., aku puya lain.. biaq ar.. ;P
Naim - sumandak tu apo bondo?

Shukoq said...

xkisah pn.demokrasi la.huhu

Dato' Roy said...

:D

Post a Comment

komen mengomen disini