Tuesday, May 24, 2011

kawan


Salam buat semua.
setelah sekian lama "aKu iNgin bEbas" terbengkalai,
hari ni ia muncul dgn satu kisah baru iaitu
"kawan"

utk memiliki seorang kawan mmg mudah
tapi
menjadi seorang kawan yang betul2 di panggil 'kawan' tak lah semudah yang disangka




"In the end, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends"

hari ni hati aku tersentuh dgn kawan2 aku
they are really my friend
no words can describe how lucky i am to have a friends like them
thanks my friends
that's the only words that i can used to describe my appreciation




Thursday, March 17, 2011

"...a dream..."

nothing much and nothing less to say here
just one statement
"...if this is only a dream, i chose to sleep forever..."
please don't wake me up


..............
lyrics just to share
..............

"Dream on"
by Aerosmith

Every time that I look in the mirror,
All these lines on my face getting clearer.
The past is gone.
It went by like dusk to dawn.
Isn't that the way?
Everybody's got their dues in life to pay.

Yeah, I know nobody knows,
Where it comes and where it goes.
I know everybody sins.
You got to lose to know-oh how to win.

Half my life's in books' written pages,
Live and learn from fools and from sages.
You know it's true.
All the things come back to you.

Sing with me, sing for the year.
Sing for the laughter, an' sing for the tear.
Sing it with me, if it's just for today.
Maybe tomorrow, the good Lord will take you away-ay-ay-ah.

[Instrumental break.]

Yeah, sing with me, sing for the year.
Sing for the laughter, an' sing for the tear.
Sing it with me, if it's just for today.
Maybe tomorrow, the good Lord will take you away-ay-ay.

Dream on, dream on, dream on,
Dream until your dream come true.

Dream on, dream on, dream on,
Dream until your dream come true.

Dream on, dream on, dream on, dream on.
[Screaming:] Dream on, dream on, dream on, Ahhhhhhhhhhhhh.

[Singing:]
Sing with me, sing for the year.
Sing for the laughter, an' sing for the tear.
Sing it with me, if it's just for today.
Maybe tomorrow, the good Lord will take you away.

Sing with me, sing for the year.
Sing for the laughter, an' sing for the tear.
Sing it with me, if it's just for today.
Maybe tomorrow, the good Lord will take you away

video

...end...

Saturday, February 12, 2011

PLUS dihatiku....

Salam buat semua teman bloggers.
thanks sbb sudi buang masa baca blog aku nih. :P

kali ni takde ap yg menarik.
saja nk share kisah menyayat hati yg melanda diri aku nih.

kalau nk dikira kat kalender,
hari ni genap seminggu peristiwa tu berlaku.
"PLUS dihatiku"
deng!!!.. ap yg korang pikir hah?!!!...

ok2.. stop playing. jom story............

episod 1

kisah bermula masa nak balik kg sempena cuti CNY mggu lepas.
hari rabu [2Feb2011].
time nih dok kat ofis dh panas satu badan.
otak dah pikir nak balik kg.
shuko dh minta permission bos beliau nk balik awal. and dah dapat green light.
[shuko ialah teman se-kantor merangkap teman serumah dan teman se-rempit pulang ke kg ku]
berbekalkan semangat yang kental aku pun minta la permission nk balik awal skit kat bos aku.

aku: bos, nk minta kebenaran balik awal skit hari ni boleh?
bos: pukul brapa?
aku: 4.30pm.
bos: ok.

pergh!!! terbakar segala semangat aku nk balik.


---------tettt!!!
sudah2.. bukan kisah ni yg aku nk story. sbb ada kisah yg lebih menyayat hati.. T_T


jam tepat 4.30pm aku ngan Mr Shuko pun blah dr ofis.
sedang sedap aku merempit di jalanan atau nama saintifik jalan tu PLUS.
~!@#$%^... kedengaran bunyi pelik di tayar moto belakang aku.
dan tiba2 aku hilang kawalan. oh TIDAK!!
rupa2nya tayar motor aku pancit.
macam2 dah aku pikir.
pakai tubeless pun leh meletop mcm tu.
ujian apakah ini... T_T

pastu ap lagi. menapak la sambil meng-heret moto ku itu.
berpeluh2 gak ar.
aku rasa ada la dalam 700gram kalori aku terbakar. ngeh3...
belum sempat kalori ke 701gram terbakar,
ada sorang hamba Allah yang sungguh mulia hati beliau berenti.
mamat nih naik 4wheel D punya kete.
pastu beliau tlg bawak aku naik keta beliau kuar kat exit Bukit Beruntung.
time nih. aku hanya mampu tersenyum.
shuko pun follow la kat belakang.
*sempat gak dia snap gambar aku yg kesian atas 4wheel D tuh. huhu
kalau la manusia yg baik hati tu baca citer nih,
aku nk ucap TERIMA KASIH yg tak terhingga.
hanya Dia yang mampu balas jasa baik mu itu. :)

----setel.

dengan yakin aku dan shuko meneruskan perjalanan.
singgah jap kat shell Tanjung Malim.
perkara yang tak diduga terjadi.
tayar yang pancit kat Bukit Beruntung td pancit skali lagi.
T_T.. ujian lagi..

shuko cakap bawak je moto tu pelan2.
then, exit kat depan skit cari bengkel.
time tu dh dekat kul 7pm. aku pikir mesti susah nak cari bengkel yang bukak.
so, aku malas nk serabut kepala,
aku kol sorang mamat yg keja dia tukar tiub.
masa dok kol tu, dia bg tau kos utk dia gi tukar tayar tu total RM80.
???????-- terkedu seketika. kalau kat shah alam pun rm20 je kot.
ermmm...
takde pilihan. aku kol balik mamat tu, then. suh gak dia dtg.

--hampir sejam gak tunggu baru la mamat cekik darah tu sampai.
siap je dia tukar dia minta rm90.
[si*l punya mamat nih, mula2 cakap rm80]
kalau ikut hati nk maki je.. apsal lak tiba2 kena bayar lebih lak.
lepas nego, dia kata ok rm85.
[still si*l punya mamat.. CEKIK DARAH]
malas nk panjang2 citer. aku bayar je. huhu

pas setel, aku ngan shuko pun meneruskan perjalanan pulang ke kampung halaman.
kalau nk dikira jam,
kali ni la perjalanan yang paling lama.
bertolak kul 4.30pm dr Kelana Jaya,
dalam kul 1.30am baru sampai rumah.
ap pun, aku bersyukur sbb selamat sampai rmh.



episod 2

tanggal 6Feb2011, Ahad.
kali ni lebih menyayat hati.
perjalanan pulang seorang perantau dr kampung halaman ke shah alam.
tepat 3.30pm aku dan Mr Shuko pun memulakan perjalanan dr Bagan Serai ke Shah Alam.
malas nk panjang2 citer....
jalan kat PLUS tu dh macam kilang jem.
kete padat giler.
yang paling menyakitkan hati bila banyak kete yang lalu kat lorong kecemasan.
so, moto takde pilihan lain melainkan jalan kat lorong kete,
PLUS km3308 [aku belasah je tu sbb tak ingat yg btl]
antara Gua Tempurung ke Tapah.
kete tiba2 himpit jalan. shuko yang berada didepan takde pilihan melainkan break mengejut.. aku yang kat belakang nih pun ap lagi, kena la break jugak....
kedengaran bunyi emergency break.
kat kepala aku pikir, sama ada tayar moto shuko yang bunyi, kalau tak moto aku.
tak perasan lak ada moto kat belakang.
shuko dah lepas...
TIBA-TIBA....... *@*@*@*@
debushhh!!... aku kena langgar ngan moto belakang.
rupa2nya moto belakang yang bunyi tu.
terbaring jap kat jalan.
dengan muka blur, aku tolak moto kat tepi.
tak mampu berkata ap2. pertama kali aku kena langgar moto
dan kali kedua kemalangan.
trauma lama tiba2 kembali menghantui otak aku.
Alhamdulillah aku takde apa2.
cuma moto aku je cedera sikit.
nasib la masih boleh berjalan.

pas rehat jap kat tepi jalan.
aku ngan shuko pun meneruskan perjalanan balik ke Shah Alam.
lepas tu perjalanan berjalan lancar.
sampai la kami mendarat di istana Brunsfield kami.

sampai je umah,
my sis kol. kena 'sekola' seketika.
aku hanya mampu senyum dan dengar.
mcm dah serik je nk merempit jauh2.
gi keje pun bawak pelan2 je.
:)

k la.
tak tau dah nk citer ap.
kalau ikutkan banyak lagi yg jadi sepanjang cuti CNY kali ni.
tp, yg aku nk highlight ap yg jd kat PLUS je.
ye lah.. "PLUS dihatiku"..

adios!!
^_^"

Friday, January 28, 2011

a simple Question mark


after all
there are still



and sometimes



BUT



do I need



to


???


a simple Question mark

BUT

i still do not find the answer

may be i need
T to solve the puzzle

i hope there will be the way for me to solve these simple question mark



karya | aKu iNgin bEbas | 3:18 pm | jumaat


Wednesday, January 12, 2011

aku diuji lagi.....

Assalamualaikum...
sekadar meluah perasaan...
takde kaitan antara yang masih hidup atau yg sudah tiada.. :)


[kalau ini benar, mungkin aku orang pertama]

Sejak kebelakangan ni, DIA banyak menguji aku... Alhamdulillah..
aku yakin, pasti akan ada hikmah disebalik ujian2 yang diberi.
hari ni aku diuji lagi.
bukan niat untuk menafi Ketentuan DIA.
cuma sekadar luahan hati.
kadang2 terlalu berat untuk aku tanggung.
sampai satu tahap aku pikir "i'm just tired of being me".
Ya Allah. ampunkan aku. T_T



"Ya Allah! Ampuni aku. Aku ketuk pintu Rahmat-Mu dengan tangan harapanku, aku berlari menuju-Mu untuk meminta lindungan dari hawa nafsuku yang merajalela. Aku ikat jari-jari cintaku dengan ujung-ujung tali-Mu. Ya Rabb, ampunilah ketergelinciran dan kesalahan yang telah kuperbuat, selamatkanlah aku agar tidak terjerumus ke dalam kehancuran. Amin."


Renungan Bersama:

"
Teruslah bergerak
Hingga KELELAHAN itu LELAH mengikutimu.
Teruslah berlari
Hingga KEBOSANAN itu BOSAN mengejarmu.
Teruslah berjalan
Hingga KELETIHAN itu LETIH bersamamu.
Teruslah bertahan
Hingga KEFUTURAN itu FUTUR menyertaimu
Teruslah berjaga
Hingga KELESUAN itu LESU menemanimu.
Semoga Allah meredhai perjuangan ini, dan memberikan yang terbaik."
(Ust. Rahmat Abdullah)

^_^"

Sunday, January 2, 2011

"aku mencari AKU"


[aku mencari AKU]

dalam tak sedar
seminggu sudah kita berada dalam tahun 2011.
dalam tak sedar juga
bertambah lagi "1" angka dalam usia kita.

masa tetap tak jemu berdetik dan meninggalkan kita.
kadang kala cepat rasanya masa berlalu.
dan ada kalanya terlalu lambat rasanya is berputar.
setiap perkara yang berlaku pasti ada hikmahnya.
jangan lah sesekali kita menyesali akan sesuatu yang telah berlaku.

kini... aku mencari AKU.
pernah satu ketika. aku sendiri tidak mengenali siapa aku.
semakin aku mencari jawapan.
semakin banyak persoalan yang timbul.
inikah yang dinamakan lumrah kehidupan?

aku yakin hanya aku yang mampu mencari siapa aku.
hanya aku yang mampu mengubah diri aku.
untuk menjadi seperti yang aku inginkan.
cuma aku manusia biasa.
yang kadang kala terlupa dimana aku berdiri.
akan tetapi aku tetap bersyukur.
kerana masih mempunyai orang sekeliling yang sentiasa mengingatkan aku.

mampukah aku harungi setiap ujian DIA?.
ujian yang membolehkan aku temui siapa aku.
aku yakin dan percaya.
DIA tidak akan menguji aku melebihi dari kemampuan aku sendiri.
walau kadang kala aku merasakan terlalu pahit untuk ditelan.
dan terlalu manis untuk dibuang.
namun aku tetap akan mencari aku.
pencarian yang tidak akan pernah terhenti.

aku masih mencari AKU.
dengan doa dan harapan.
satu hari pasti akan aku temui dan mengenali AKU.

^_^"

Wednesday, December 29, 2010

sUdah jAtuh dI tImpa eScalator!!!


Assalamualaikum W.B.T
salam 1Malaysia buat semua teman bloggers.
ap khabar?!
sihat?! kalau sihat teruskan sihat k. Insyaallah.
tak sihat?! kalau tak sihat sendiri mau ingat la. gi la cari ubat.
takkan ubat nk jalan sendiri kot... hehe. :'p



kisah kali ni tragis skit.
mana taknya bertimpa2 masa'elah yg aku dapat hari ni. T_T
k la. takkan nk intro panjang2 kan.
so, jom storiiii....

[29 Dec 2010 | Rabu]
pagi ni aku gi keje mcm biasa je.
yg membezakan aku ialah. 'menyemart' lbh sbb aku ada interview kat Panasonic kul 1pm.
nk di pendekkan citer.
hari ni ada task baru big boss bagi,
so, takyah la nk berlakon bz sbb mmg bz pun. huhu

dalam kesibukan keje tu,
dan gak aku teropong website panasonic,
baca skit2. ye la takkan nk pi berperang tak bawak senjata kan.
dah sampai masa. aku pun mengorak langkah ke tmpat interview.

haaaa.. skg baru btl2 kisah jatuh kena timpa ngan escalator.
T_T

mula2 skali aku bajet tak lama la kan interview ni,
so aku tak bg tau bos apa2.
masa sampai kat Panasonic tu.
dgn confident aku bg tau guard tu
"saya datang untuk temuduga, nk kena jmpa siapa ye?!!"
[masa dapat kol tu, minah tu pesan bg tau guard je.. so aku tanya je la kan]
pastu guard yg aku confius kewarganegaraan beliau berkata
"temuduga??!! sini tadak.." (dgn mula blur2..)

haissh.. fenin aku..
aku kol minah yg kol aku smlm.
last2 baru tau.. aku dah salah tempat daaaa... T_T
yg aku gi tu sec 15, situ service center.
tmpat interview aku kat sec 16, bahagian manufacturing punya.
mana la aku nk tau yg panasonic tu banyak tmpat...

dah sampai kat tmpat interview yg btl tu.
daftar kat guard house.
then tunggu jap, pak guard yg menyemart tu pun hntar kitorang ke meeting room.
ada 5 org je candidate utk position yg aku apply tu.
masing2 muka innocent je.
mcm besa la.. aku ttp buat muka confiden even dalam hati bergelora kan. haha
tunggu jap.
pastu ada awek dtg bg borang. mls betul bab2 mengisi borang nih. huhu
pastu dia cakap ada test.
aduyai!!. test apkah?!... tak prepare ap pun..
yg lawaknya.. test mengira matametik bdk sekolah rendah.
kena tambah number2 yg ada..
tapi, diorang bukan nk tgk ap pun, just kepantasan mengira je.
setel test...
kena tunggu lagi utk sesi temuduga ngan panel lak..

masa dok tunggu tu, tiba2 lak pundi kencing bt hal,
aku pun gi la toilet...
ni kesah yg paling tak leh blahhhhh!!!
masa kat toilet... dgn yakin aku bukak la pili air tu.
cari kepala pilinya takde.. bukak le bg hbs...tiba2 muncul pili di mangkuk itu dan tersembur kena baju aku..
haissshhh... basah kot!!! hbs tisu kat toilet tu aku guna nk lap baju.
tu la.. canggih sgt toilet.. T_T
masa'elah tul....

oleh kerana mcm dh lewat je
aku pun sms bos aku. aku cakap balik lewat hari ni. dia reply "ok".
so, sejuk skit hati aku.
punya lama tunggu. tiba2 diorang cakap interview pospon 30 minit.
macam ~!@#$%^&*()_+_)(*&^%....... rasa nk maki je.
perut aku nyanyi lagu retro kot.
tak sempat nk lunch. pastu leh lak tangguh. T_T

...... temuduga sambung.
time ni baru calon ke-4.
aku calon ke -5.. makin berdebar lak rasa...
muka maintain confident, haha
then.. sampai la turn aku..

!_!_!_!_!_!_!_!_!.... 45 minit kemudian
ntah ap aku mencarut. banyak gak dia tanya.
aku belasah je. btl ke tak belakang kira kan. hehe

statemen 'bunuh diri' aku kuarkan b4 blah dr bilik temuduga tu..
"if u offer me less than what i get now, i need to re-thinking coz i already have commitment, if u offer the same then i can consider BUT if u provide MORE, i have no reason to decline"....
pergghh!!! terbaik ar.. berani lak aku demand kan. haha :P

setel interview.
tiba2 aku dapat msg kat ofis kecoh bos dok cari aku.
aku rasa dh bg tau.. haisshh
pastu bos lak sms. ni ayat dia
"U xbalik ofis dah ke?. U ok ke x?"
cuak gak aku rasa.. nasib la time tu aku dh nk sampai ofis..
so. bt slamber sudah..
masuk ofis. ngadap bos.
bos, i'm sory for the late. !@!@!@!@!@!@!... T_T
[terpaksa bohong sunat. kalau bg tau aku gi interview. confirm kena marah.. huhu]

bertimpa2 lak masa'elah aku kan... huhu
keje lum setel. bajet nak balik lewat.
tp, oleh kerana kelaparan + kebuluran. tak mampu gak aku bertahan.
kul 7.++pm aku blah.
singgah Jayathi tapau makanan..
dengan kaki terketar2 balik umah.
DEM!!!! sampi umah lift lak bt hal..
terpaksa la mendaki. nasib la rmh aku tingkat 3 je. huhu
sampai je rmh. baling brg ap patut. pastu trus makan..
terkentut2 aku sbb perut dah masuk angik. haha oopppsss!!!...
=)

setel makan. mandi. pastu layan bola.
yg pasti skg Malaysia MENANG. yeay!!!
tahniah Malaysia..

k la. sampai sini dulu.
ap ntah aku ngarut.
panjang lak tu...

adios amigos!!!
^_^"